Страшна картина в Турция описват спасителите ни: Ад, разруха, ехтят писъци

Български екип откри петима оцелели под руините в турския град Кахраманмараш

10.02.2023 | 13:30 Редактор: Вяра Димова

Българско семейство, затрупано при опустошителното земетресение в Турция, е било спасено. Майката, бащата и двете им деца били под отломките на рухнала къща в село в окръг Хатай. А българските спасители откриха петима оцелели под руините в турския град Кахраманмараш. Двама души вече са извадени. Спасителната акция продължава за останалите трима. Двама българи се отзоваха и с линейка.

Тургай Кьор и Хатидже Кьор, както и двете им деца, са били затрупани от рухналата им къща при труса. Мъжът и жената са с двойно гражданство – българско и турско, и са преселници от Бургас. 

Български спасители са открили петима оцелели под отломките на рухналите сгради и предприеха тежка операция по изваждането им. Спасителите си проправяха тунели сред развалините, за да достигнат до затрупаните хора. Сред българските доброволците са собственик на линейка и парамедик. Крайната им цел е била Сирия, но са били спрени на границата.

"Тук е страшно. В Сирия не пускат, това е невъзможно, границата е затворена, вчера сме предали хуманитарната помощ вечерта на граничния пункт", сподели единият от двамата български доброволци.

Те се насочват към местата с най-много разрушения, където в неравна битка с времето продължават опитите да бъдат открити оцелели. 

"Ад, разруха, погром и гибел за хората. Много е мистериозно вечер, всичко е тъмно, всичко е паднало, навсякъде се чуват писъци, падат тепърва още сгради - вчера една падна пред нас. Двама души затрупа пред очите ни. Всичко е толкова неориентирано - едни бягат, други си отиват, трети крадат, нямат хляб, нямат нищо", каза спасител.

Апокалиптична  картина описва и друг спасител - Атанас Уков, който помага да се открият оцелелите в град Хатай заедно с обучени кучета. 

"Градът се превръща в гробище - с трупове, с руини по земята, мъка на хората навсякъде", каза Уков.

А светлина в мрака и пепелта идва само от спасителните екипи, разравящи тоновете бетон, с надежда да открият и спасят живот.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС