Разтърсващи истории и кадри: Спасители вадят деца изпод отломките

Надеждата да се чуят звуци под развалините не угасва

09.02.2023 | 13:34 Редактор: Михаела Димитрова

Открито е тялото на издирвания в град Искендерун български гражданин, съобщиха от Министерството на външните работи. Все още продължава издирването на 29-годишна българка и нейното бебе семейството ѝ в Антакия. 

Повече от 16 000 са вече жертвите след опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Спасителни екипи продължават да издирват оцелели сред хилядите рухнали сгради, въпреки че времето навън е мразовито и има стотици вторични трусове. И макар часовете и дните да се изнизват бавно и надеждите да са открият още живи хора да намаляват, спасителите не се отказват.

62 часа след труса откриха момченце, намерено живо под отломките от рухналите сгради. Друго, по-голямо, е издържало 71 часа, преди да го открият. 33-годишна майка и нейният 5-годишен син бяха извадени от германските и британските спасителни екипи изпод развалините след 68 часа. Други трима души бяха спасени изпод развалините на срутена сграда в Газиантеп след три дни.

С всеки изминал час обаче надеждите на спасителите да намерят живи под тоновете бетон намаляват. Снимка от Турция на баща, който държи ръката на 15-годишната си дъщеря, затисната под бетона обиколи света. 

"Нашият жилищен блок е разрушен. Има много хора под отломките, майка ми и брат ми са под развалините. Опитваме се сами да вадим хора, да разчистваме, но за съжаление, не сме много хора", споделя Серап Аслан, която е успяла да оцелее след труса. 

Въпреки гледката от толкова развалини от рухнали сгради, местните хора в Хатай са на прага да изгубят надежда. Прегърнати, за да споделят мъката си, спасители вадят поредните тела на техни близки. За съжаление - загинали.

На кадри от най-пострадалите места се вижда как спасител побягва сред отломките, защото жена го извиква. Леля ѝ е заклещена между етажите на тази сграда, която е на ръба да се срути. За да достигнат до нея, спасителите използват кран. Доброволци раздават топли дрехи и одеяла на останалите под открито небе и които отказват да напуснат района. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС