Ръст на инфлацията: Земният трус в Турция ще бъде последван от икономически

Увеличава се рискът от нов срив на пазара

09.02.2023 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Ръст на инфлацията: Земният трус в Турция ще бъде последван от икономически

Ранните оценки на щетите от земетресенията в Турция сочат към нарастваща инфлация и бюджетни рискове. Спадът в цените на акциите и скокът в доходността на облигациите показват опасения от значителен удар върху растежа на брутния вътрешен продукт, заедно с разхлабване на фискалната позиция на страната.

Турция спря търговията на основната си фондова борса в сряда след спад от 16%. Властите съчетаха необичайни икономически политики, насочени към ограничаване на инфлацията, като същевременно намалиха разходите по заеми с мерки за стимулиране на валутата, които досега защитаваха лирата.

"Разходите за това бедствие удрят турската икономика в момент, когато настроенията вече бяха крехки. Това увеличава риска от нов срив на пазара предвид съществуващите уязвимости във валутата и външната сметка", каза Ник Щадмилър - ръководител на продуктите в Medley Global Advisors в Ню Йорк. 

Въпреки че непосредственият фокус е върху спасяването на животи, необходимостта да се направят планове за възстановяване преди изборите през май вероятно ще постави правителството на президента Реджеп Ердоган под още по-голям натиск да разкрие планове за увеличени разходи.

Задачата да се оцени точното въздействие на земетресенията се усложнява от ролята на региона в икономиката на Турция. На пръв поглед 10-те провинции, най-засегнати от земетресенията, сами по себе си представляват сравнително малка част от БВП.

Въпреки това, някои от тях също образуват индустриален и селскостопански коридор, който играе ключова роля за просперитета на Истанбул и други по-големи градове. Oxford Economics посочи, че краткосрочните прекъсвания на дейността в 10-те провинции сами по себе си ще свият между 0,3% и 0,4% от БВП на страната.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС