Викове за помощ кънтят под руините в Турция, спасители не могат да стигнат до ранените

70 държави изпратиха доброволци и техника

07.02.2023 | 17:53 Редактор: Петя Кръстева

Расте броят на жертвите в разрушителното земетресение от 7,8 по Рихтер в Турция. Вече са над 5 200, а повече от 20 000 са ранените. Хиляди са и изчезналите. Сред тях е и българин с двойно гражданство, който е живеел в Искендерун в сграда, която е била разрушена. Негови близки вече отпътуваха към мястото на трагедията. Надеждите са той да е сред хилядите, настанени в болници, чиято самоличност все още не е известна.

Спасителите в Турция са в неравна надпревара със студа. Десетки хиляди хора остават затрупани под отломките, a за близо денонощие 8 000 са извадени. Виковете за помощ огласяха нощта, а после и деня. Жител на област Хатай - една от най-засегнатите до границата със Сирия, разказва, че под руините на дома му са останали родителите му.

"Чухме ги, молят за помощ, чакат да бъдат спасени", заяви през сълзи той.

Само в тази област разрушените сгради са над 1200. Изпод една от тях се чува женски глас, който моли за помощ. А друг човек сочи към безжизнено тяло. В някои от засегнатите градове спасителите изобщо не могат да стигнат. На мястото на пътищата има ями. На други места затрупани пращат съобщения на близките си, но отново няма кой да им помогне. 

В засегнатия град Адана хората влязоха в конфликт с властите и питат защо спасителите не помагат на близките им, останали под отломките. Времето също е безмилостно.

"Метеорологичните условия и мащабът на бедствието затрудняват нашите екипи да достигнат до регионите. Нашите хеликоптери не можаха да излетят днес поради метеорологичните условия", поясни министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.

Хиляди изкараха нощта в автомобилите си, а в деня след земетресението продължиха вторичните трусове. Заради липсата на организирани палаткови лагери хората обвиняват държавата. Властите обаче казват, че в района на бедствието работят над 50 000 души.

Президентът Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона. А според ООН трусовете ще засегнат общо 23 милиона души от двете страни на границата. Само в Турция разрушените сгради са над 11 хиляди - в мразовитата нощ под открито небе бяха десетки хиляди. 

"Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в света. У нас има 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините", отбеляза президентът Реджеп Ердоган. По думите му досега в региона на труса са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост.

Повече от денонощие след силните трусове все пак има и добри новини. 28 часа след земетресението от отломките на Хатай беше спасен Арда, а той трогна всички, обръщайки се към извадилия го войник с думите "Познавам те отнякъде". Беше спасено и двумесечно бебе.  

В Сирия, която война посреща последиците от земетресението след 12-годишната гражданска, беше спасено 18-месечно дете. Майката на момиченцето и неговите братче и сестриче не са оцелели. 

Кадри показват и мъж, който тича с бебе на ръце - то е било родено под развалините, но майка му, веднага след като му е дала живот, губи своя. Твърди се, че това е станало в Алепо. 

На този фон помощ за Турция и Сирия пристига от цял свят. Вече 70 държави изпратиха доброволци и техника. Европейският съюз задейства своя механизъм за реагиране при кризи. Хиляди доброволци пристигнаха на летището в Истанбул в опит да помогнат. 

Смъртоносните земетресения са преместили страната с три метра в североизточна и югозападна посока спрямо Анадолската плоча.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.