Първите български спасители вече работят на място в Ада, който се отвори в Турция

Събира се хуманитарна помощ, хиляди са без подслон при минусови температури

07.02.2023 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

България продължава да изпраща помощ за Турция. От Пловдив днес заминаха още доброволци, за да се включат в спасителните акции след опустошителното земетресение.

Заради липса на координация с държавните органи доброволците не са могли да се качат на някои от извършените вече полети към Турция и се налага да се придвижват с коли и микробуси. В най-добрия случай ще пътуват 24 часа.

"С преминаване на държавна граница, преминаване през планински район, при нарушена инфраструктура... ще се забавим", обясни Ясен Цветков от Националната асоциация на доброволците в България.

Доброволците са преминали през обучения, които отговарят на изискванията за бедствени ситуации. Част от тях вече са участвали в подобни мисии. Има и медицински екип, който се състои от лекар и четирима сертифицирани парамедици. 

"Сега е много важно да изпратим хора за спешна интервенция, които спасяват човешки животи. Включваме се в инициативи за събиране на хуманитарни помощи. Хиляди хора ще са без подслон при минусови температури", уточни Ясен Цветков.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че страната ни е в постоянен контакт с турските власти и има готовност да изпрати още помощ.

"Първите екипи от Гражданска защита към Столичната община, които заминаха със самолетите "Спартан", са там на място и работят. Вчера заминаха и кучета с планинските спасители", заяви Демерджиев.

Доброволците ще работят в координация с местните институции, които ръководят операцията. 

А вторичните трусове в района продължават, но с намаляваща интензивност - магнитудът им е между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. 

"Тези трусове могат да продължат много дълго, година, но след месец няма да ги усещат", увери експертът по сеизмично инженерство към БАН, доц. Димитър Стефанов.

Сеизмологът успокоява, че на този етап заплаха за България няма, но не бива да се пренебрегва сеизмичния риск.

"Не бива да подценяваме сеизмичната опасност у нас. Цялата територия на страната лежи в сеизмичен район. Важно е да се работи по сеизмичната култура на населението", призова експертът.   

А министър Демерджиев коментира, че България има подготовка за реакция при подобни бедствия.

"Имаме ясен и точен план за действие. Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" знае какво и кога да направи. Подготвени сме, но силно се надявам да не ни се наложи", заяви Демерджиев. 

Доброволците, които тръгнаха от Пловдив, са от различни формирования и организации. Те ще останат в Турция поне една седмица.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.