Земетресенията преместиха Турция с 3 метра

Чакат се и данните от сателитите

07.02.2023 | 17:06 Редактор: Елеонора Танева

След земетресението от 6 февруари почвата в Анадола се е изместила с поне 3 метра. Това е в резултат на едно от най-силните земетресения, регистрирани някога в Турция.

Трусът с магнитуд 7,8 , което разтресе Югоизточна Турция и Северна Сирия, беше хиляда пъти по-силно от този в Аматриче през 2016 г. и 30 пъти по-силно от това в Ирпиния през 1980 г.

Земетресението е било в силно сеизмичен регион. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море. Активирал се е един от двата основни участъка, които пресичат Турция - Югоизточният анадолски, който е един от най-активните в Близкия изток, заедно с този на Мъртво море, който пресича Сирия, Ливан, Израел и Йордания. Това заяви председателят на Националния институт по геофизика и вулканология (Ingv) Карло Дольони, цитиран от "24 часа".

Точно по този разлом двата края на почвата са се раздвижили, пише Italian Post.

"В зоната на максималното движение е имало изместване от поне 3 метра", добавя Доглиони.

Приплъзването е причинено от транспресивно движение, т.е. по протежение на участъка земята се е движила по хоризонтално, при което е настъпила компресия между Анадолската и Арабската плоча.

"Преместването от три метра е първотo ни изчисление, а по-точни измервания ще има веднага щом получим данни от сателитите", отбелязва Дольони.

"В момента разполагаме само с числени модели. Данните се очакват от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската космическа агенция (ЕКА) и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската космическа агенция (ASI).