Високите цени на жилищата в САЩ принудиха американците да се преместят в Европа

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации

06.02.2023 | 22:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Високите цени на жилищата в САЩ принудиха американците да се преместят в Европа

Все повече американци се местят в Европа, прекосявайки Атлантическия океан, заради растящите разходи за живот и високите цени на жилищата в САЩ, съобщава агенция "Блумбърг". Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации за американ­ците.

Заявките на американци да се преместят в Гърция са нараснали с 40% спрямо година по-рано, показват данни на международна компания за луксозни имоти. Във Франция и Италия търсенето от страна на американци е най-високото от поне три години.

Пенсионерите и богаташите традиционно са основните американски купувачи на имоти в Европа. Но относително евтините жилища, особено в по-малките градове в Европа, и засилването на работата от вкъщи направиха континента привлекателен за по-широк кръг от хора, включително онези, които са по-млади и са изтикани от жилищния пазар в САЩ заради високите цени, пише "Труд".

Растящата престъпност в някои американски градове и политическите разделения също карат американците да гледат отвъд океана в търсене на по-спокоен живот. За родената в Атланта 40-годишна Стефани Синклер купуването на дом в Италия е дългогодишна мечта, която вече се е сбъднала. Плащайки 3 хил. долара месечно за наем на къща с 4 спални за себе си и сина си в Атланта, за нея било невъзможно да стане собственик заради високите цени, макар че вече има налични 300 хил. долара кеш. Затова се насочва към Италия и успява да купи близо 300 кв. м къща в Мусомели, Сицилия, както и по-малък дом в съседство, за 60 хил. евро.

Средната цена на жилище в Атланта достигна 404 575 долара, което е ръст с 19% за година, а имот от 300 кв. м в региона Палермо в Сицилия струва средно 86 560 евро, показват данни на сайтове за имоти.

Снимка: Pixabay