Жилищата в София поскъпнаха с 300 евро/кв.м, двустайките се купуват най-често

Нараства търсенето на жилища на високите етажи на сгради, с големи тераси и хубави гледки

06.02.2023 | 21:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Жилищата в София поскъпнаха с 300 евро/кв.м, двустайките се купуват най-често

Цените на апартаментите в София поскъпнаха с близо 300 евро на квадрат в рамките на една година, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Поскъпването е с над 22% до близо 1500 евро на кв. метър.

Апартаментите поскъпват значително не само в столицата. Доста от големите градове в страната достигат ценовите нива на София - особено за апартаменти в централните им градски части и атрактивни райони, коментират брокери на имоти. Цени от порядъка на 2 хил. евро на квадрат вече има във всеки голям град в страната.

Високата инфлация продължава да е двигател за пазара на имоти. Причината за това е, че лихвите по ипотечните кредити са много по-ниски от инфлацията. Същевременно лихвите по депозитите са близки до нулата. В резултат хората продължават да инвестират парите си в имоти. След като купят имот с инвестиционна цел, хората го дават под наем.

В София най-атрактивно в момента се отдават под наем апартаментите в зоните около Медицинския и други университети, където има концентрация на чуждестранни студенти, казват брокери на имоти. Южните квартали също са предпочитани, както и зоните с висока концентрация на бизнес сгради. Доходността от отдаване на имоти под наем е около 4%.

През последните месеци по-бързо сключват сделки с двустайни апартаменти, показват данни на компания за недвижими имоти. Именно двустайните са предпочитани при покупка с цел инвестиция. Те са с по-ниски цени от тристайните, а освен това за тях по-лесно се намират наематели. Затова в новите кооперации първо се изчерпват именно двустайните апартаменти.

Нараства търсенето на апартаменти на високите етажи на сгради, с големи тераси и хубави гледки, разказаха брокери на имоти. Сгради на по 10-15 етажа привличат купувачи заради слънцето, простора и хубавите гледки, които предлагат на собствениците на жилищата. Новото строителство в последните години е с все по-големи мащаби - и като височина, и като брой жилища, и като големина на парцелите. Причината за това е голямото търсене, което прави инвеститорите по-смели при реализацията на проекти.

Преди пандемията партерните апартаменти бяха избягвани от купувачите, но днес те са предпочитани имоти, особено ако разполагат с прилежащ двор. Промяната в нагласите се дължи и на промяна в архитектурата на столицата - днес в София се изграждат все повече затворени комплекси, а охраняваните сгради осигуряват спокойствие на живеещите на ниски етажи, пише "Труд".

Идеалният апартамент ново строителство в столицата се намира в сграда с прилежаща територия, двор или парк, чието изграждане е вече стартирало или напреднало, коментират брокери. Цената на идеалния апартамент би била между 1300 и 1500 евро на квадрат. Търсенето именно на такива имоти е най-голямо. Купувачите предпочитат и схеми за плащане, които изискват внасяне на по-голяма сума в по-напреднал етап на строителството.

Снимка: БГНЕС