Къде в Европа са най-добре изолираните жилища?

Цените на енергията нарастват след войната в Украйна

22.12.2022 | 23:19 Редактор: Вяра Димова
Къде в Европа са най-добре изолираните жилища?

Докато студеното време обхваща Европа, много хора са силно притеснени за сметките си за отопление.

Цените на енергията нарастват след нашествието на Русия в Украйна и Европейската комисия призова страните да отдадат приоритет на изолирането на сградите тази зима, пише Euronews.

Но не всички граждани усещат еднакво студа или високите сметки за енергия. Неотдавнашно проучване показва, че загубите на температура в жилищата варират значително в Европа. Разликите се дължат на качеството на изолацията на сградите, като температурата навън е стандартизирана на 0 градуса по Целзий за всички анализирани страни.

Коя е страната с най-лоша изолация на сградите си?

Загубите на температура в жилищата са най-високи във Великобритания, която има и най-стария жилищен фонд – 37% от домовете на Острова са построени преди 1946 г. Данните са от изследване на компанията за управление на климата в интелигентните домове tado°, която анализирала 80 хил. жилища в 11 европейски страни, между декември 2019 и януари 2020 г.

Компанията установила, че във Великобритания жилище с вътрешна температура от 20°C  и външна температура от 0°C губи средно 3°C след пет часа.

Коя е страната с най-добрата изолация?

Норвегия с 0,9°C и Германия с 1°C са страните с най-малки загуби на температура в домовете си. Оказва се, че жилищата във Великобритания губят три пъти по-бързо топлината си спрямо тези в Норвегия и Германия.

След Великобритания по най-лошо изолирани сгради се нареждат Белгия (2,9°C), Франция (2,5°C), Нидерландия (2,4°C) и Испания (2,2°C). Загубата на отопление в тези пет страни е по-висока от средната загуба от 1,8°C във всички изследвани страни.

Кои са европейските страни с най-стари жилища?

Великобритания оглавява класацията на страните с най-висок дял жилища, построени преди 1945 г., с 36,5%, следвана от Белгия с 33,9% и Дания с 31,9%. В България 19,3% от жилищата са построени преди 1945 г., сочат данни на EU Buildings Database.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com