ЕС планира посещение на Володимир Зеленски в Брюксел за среща на върха

Опасения, свързани със сигурността, рискуват да провалят посещението на украинския президент

06.02.2023 | 15:37 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС планира посещение на Володимир Зеленски в Брюксел за среща на върха

ЕС планира Володимир Зеленски да присъства на среща на върха на европейските лидери тази седмица, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки източници, информирани за плановете, които обаче подчертаха, че опасения, свързани със сигурността, рискуват да провалят посещението на украинския президент.

Зеленски трябва да говори на специална сесия на Европейския парламент, съгласно предложения план, който е предмет на опасения за сигурността.

Миналата седмица украинският лидер беше домакин на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Киев.

"Честно казано има големи рискове, ако отида някъде. Това е истината", каза Зеленски пред репортери в петък, попитан за възможно посещение в Брюксел.

Пътуването би било второто на Зеленски извън Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия в нейната съседка преди близо година. През декември 2022 г. той посети Вашингтон.

27-те лидери на ЕС ще проведат в четвъртък в Брюксел среща на върха, където Украйна, миграцията и отговорът на блока на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ са основните планирани теми, които да се обсъждат.

Говорител на Зеленски отказа коментар, посочва "Файненшъл таймс".

Снимка: БГНЕС