Кадрови промени: Какво накара Зеленски да смени министъра на отбраната

Кирил Буданов сменя Олексий Резников начело на военното министерство

06.02.2023 | 10:37 Редактор: Петя Кръстева
Кадрови промени: Какво накара Зеленски да смени министъра на отбраната

В навечерието на очакваната руска пролетна офанзива и на фона на борбата с корупцията украинският президент Володимир Зеленски сменя министъра на отбраната. Шефът на военното разузнаване Кирил Буданов ще замени Олексий Резников начело на министерството, съобщи депутатът и довереник на Зеленски - Давид Арачамия.

56-годишният Резников ще стане министър на стратегическите индустрии. Арачамия остави отворен въпроса кога ще настъпи промяната. Също така Василий Малюк ще бъде официално назначен за ръководител на СБУ на мястото на Будинов, а Игор Клименок - за министър на вътрешните работи.

"Войната налага промяна в кадровата политика", обяснява Арачамия, който оглавява фракцията на партията "Слуги на народа" на Зеленски. 

"На този етап агенциите за сигурност трябва да се ръководят от професионални служители по сигурността, а не от политици", категоричен бе той в Telegram. Докато Резников е юрист, 37-годишният Буданов има зад гърба си блестяща военна кариера. Резников бе встъпил в длъжност през ноември 2021 г., няколко месеца преди руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

Той е подложен на силна критика след поредица от скандали и афери в Министерството на отбраната. В резултат на предполагаемия корупционен скандал в украинската армия няколко заместник-министри, губернатори и високопоставени служители подадоха оставка или бяха уволнени, откакто аферата излезе наяве през януари. Наред с други, заместникът му Вячеслав Шаповалов подаде оставка във връзка със скандала за закупуването на скъпа храна за войниците. Освен това, според съобщения в медиите, се твърди, че са присвоени средства по време на строителството на казарми. 

Четете повече по темата на investor.bg

Снимка: БГНЕС