Апокалипсис в Турция: Хора търсят близките си с голи ръце под развалините

Властите обявиха извънредно положение от ниво 4, което изисква международна помощ

06.02.2023 | 13:37 Редактор: Петя Кръстева

Над 1200 са жертвите на редица силни земетресения, станали в Централна Турция и Сирия. Над 5300 са ранените от двете страни на границата.

Най-малко 912 души са загиналите в Турция, а в Сирия - 320. Разрушени са 2818 сгради. Първият трус е с магнитуд от 7,7. Само преди минути е регистриран нов силен трус - от 7,6 по Рихтер. Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите първоначално изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди.

Трусовете са усетени още и в България, Румъния, Албания, Кипър, Ливан и Израел. Засега от българското външно министерство нямат информация за пострадали българи. 

Първият трус е станал в 04:17 часа местно време на 27 км от Газиантеп, близо до границата със Сирия. След това са регистрирани десетки вторични трусове със сила над 5 по Рихтер. Десетки хиляди излязоха по улиците в малките часове на нощта в смразяващия студ по пижами. 

Апокалиптични кадри от цяла Турция показват огромни разрушения. В района на Халилие се срути цяла сграда. Спасителите се опитват да намерят оцелели, хванати в капан под развалините от двете страни на турско-сирийската граница. Някои от хората помагат на спасителите и с голи ръце разчистват руините. 

"Не може да предвидим с колко ще се увеличи броят на жертвите, тъй като издирвателните и спасителните дейности продължават. Това е най-голямото бедствие в страната от 1939 г. насам", каза президентът Реджеп Ердоган. 

По думите на вицепрезидента на южната ни съседка Фуат Октай на място са 2700 спасители, а броят им се увеличава всяка секунда. 

"Отнема известно време на нашите екипи от други провинции да пристигнат поради неблагоприятните метеорологични условия, но всички те ще бъдат на терен", категоричен бе той. 

Хиляди хора остават затрупани и под руините в Диарберкир. Там се е срутил и търговски център. Сирийската държавна информационна агенция съобщи, че жертвите в страната са потвърдени в три провинции - граничните Алепо и Латакия на север, както и в Хама в централната част на страната. Очаква се броят на загиналите в Сирия да нараства. Властите в Турция обявиха извънредно положение от ниво 4, което изисква международна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.