Изпращаме спасителни екипи и специализирана техника в Турция

БЧК има готовност да предостави хуманитарна помощ

06.02.2023 | 11:09 Редактор: Тодор Петров

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", за да участват в спасителните дейности в Турция.

Те са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване. Термокамери, виброкамера и дрон ще вземат участие в аварийно-спасителните дейности след снощното земетресение.  

Екипите на Столичната община ще вземат участие в съвместните действия за подкрепа. Те ще пътуват със "Спартан"-ите на Министерството на отбраната, заедно с екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение. БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. 

От съвместния бедствен резерв на БЧК и ТЧП могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.