Какво кара младите китайци да отказват да правят деца?

Една пета от младежите в страната са без работа

06.02.2023 | 12:23 Редактор: Петя Кръстева
Какво кара младите китайци да отказват да правят деца?

"Бъдещето е мрачно, а животът - напрегнат. С деца ще стане още по-стресово", смятат младите китайци, които нито искат да създават семейства, нито да противодействат на демографската криза, разтревожила правителството.

През 2022 г. Китай отчете спад в населението за пръв път от 60 години насам. Прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и през следващите 30 години. Правителството се опитва да увеличи раждаемостта с различни мерки като финансова подкрепа за семействата. Много млади хора обаче гледат песимистично към бъдещето, което се отразява и на отношението им към брака.

Според 25-годишната Ема Ли, която живее в Шанхай, много от младите китайци имат добро образование и "трудно могат да бъдат убедени, че младите жени непременно трябва да се омъжат по любов, да живеят щастливо и да водят хармоничен семеен живот".

Изтощителното и напрегнато всекидневие също действа възпиращо. "Продължителният работен ден, незадоволителната работа и трудното оцеляване с ниски доходи при висока инфлация правят невъзможно отглеждането на деца", коментира 27-годишната Синтия Лиу от Пекин. Според нея, заради строгата държавна цензура върху книгите, филмите и дори видеоигрите не знаем как бихме могли да осигурим на децата си щастливо детство

През 2021 г. правителството ограничи времето, в което децата могат да играят онлайн игри до три часа седмично и забрани карикатурите, съдържащи "насилие, кръв, вулгарност и порнография".

Строгите локдауни и повишеният контрол на властите по време на пандемията също са се отразили негативно на китайското общество и увереността на хората, пише DW.

"Фабриките и компаниите за доставки не могат да плащат дори базови осигуровки на своите работници. В същото време все повече хора търсят работа в правителствените агенции, а младежката безработица достигна нов връх", казва 26-годишният Адам Уанг от Тиендзин.

Според официалната статистика през юли 19,9% от младите са били безработни. Уанг обяснява неохотата на своето поколение за създаването на семейство по следния начин: "Много от нас просто нямат възможност да мислят за брак или за деца, защото не могат да осигурят приличен живот дори за себе си".

Преди 2022 г. населението на Китай е намалявало за последен път през 1961 г. - последната от масовия глад. Очаква се тази година Индия да изпревари страната като най-многолюдна държава в света. Според прогнозите на ООН китайците ще намалеят от над 1,4 милиарда, колкото са днес, до 1,3 милиарда през 2050 г. 

Китайското правителство търси начини да обезвреди демографска бомба. На някои места властите обещават помощ на семействата с три деца, на други - подкрепа при закупуването на жилище. 

"Богати градове като Шънджън и Дзинан обещават на семействата с три деца до 20 000 юана (2700 евро) за три години, но мисля, че само тези, които и така искат няколко деца, ще кандидатстват за тези субсидии", казва Синтия Лиу. Според нея жените, които не желаят повече деца, могат  лесно да спечелят по-големи суми само в рамките на половин година, работейки. 

"Мисля, че раждаемостта в Китай ще продължи да намалява, но качеството на живот на младите хора в Китай ще се подобри в близко бъдеще", смята Ема Ли. Причината е, че те ще разполагат с повече пари, които да харчат за себе си.

Снимка: БГНЕС