Световни лидери заляха Турция с вълна от съпричастност и предложения за помощ

Азербайджан изпраща 370 души, които да помогнат с издирването и спасяването на жителите

06.02.2023 | 09:40 Редактор: Петя Кръстева
Световни лидери заляха Турция с вълна от съпричастност и предложения за помощ

Редица световни лидери изразиха съпричастност и желание за оказване на помощ след мощното земетресения в Южна Турция, което взе стотици жертви в Турция и Сирия.

"Съединените щати са "дълбоко загрижени" от съобщенията за бедствието", каза американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на агенцията за международно развитие на страната да направи оценка как може да помогне.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е "близо до приятелския турски народ" и е готова да осигури необходимата подкрепа за справяне с последствията от бедствието. 

"Шокиран съм от новината за загиналите и ранените стотици хора в резултат на земетресението в Турция. Изказваме нашите съболезнования на семействата на жертвите и желаем бързо възстановяване на ранените. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готов да окаже необходимата помощ", написа Зеленски в Twitter.

Израел заяви, че е готов да помогне на Турция, след като силно земетресение с магнитуд от близо 8 по скалата на Рихтер удари централната част на страната и северозападна Сирия. Трусът беше усетен и в части от Израел и палестинските територии, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Министърът на отбраната Йоав Галант подчерта, че силите за сигурност на Израел са готови да предоставят всякаква необходима помощ, а външният министър Ели Коен обяви, че се подготвя програма за спешна помощ.

Екипите за търсене и спасяване от 370 души от Азербайджан ще бъдат изпратени в засегнатите райони в Турция.

Снимка: БГНЕС