"РСМ си самоналожи вето": Политиците ни с остри думи по адрес на Скопие

Няма перспективи Македония скоро да започне преговори с ЕС, коментира Тома Биков

05.02.2023 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Задържаните вчера на границата със Северна Македония трима българи имат забрана за влизане за 3 години. Ангел Георгиев от "Възраждане", който беше сред арестуваните, разказа, че са били бити от македонските власти. Политическите сили у нас остро осъдиха случилото се, а от македонското външно министерство заявиха в позиция, че са предотвратили достъп на радикално настроени лица и упрекнаха София, че не е положила достатъчно усилия да ги спре.

Съдът в Крива паланка постанови и тримата задържани българи да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие. Един от задържаните – депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев, заяви, че парите са платени кеш и в евро, без да е издаден документ. Той се оплака и от нанесен побой в ареста.

"Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници отвън до бариерата, след което ни вкараха вътре в самия пункт, пак ни удряха. Вътре в стаите пак ни биха. Бяхме държани в "Деве баир" няколко часа, арестувани с белезници, след което бяхме закарани в Крива паланка, където имаше един изключително фарсов процес. Това е агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония", разказа Ангел Георгиев.

Пред БНР Тома Биков от ГЕРБ коментира, че с действията си Северна Македония си е самоналожила вето за влизане в Европейския съюз: "Това, което се случи вчера и не само вчера, не дава много сериозни перспективи пред РСМ скоро да започне преговори с Европейския съюз", каза Биков.

Недопустимо е езикът на омразата да завладява международните отношения, коментираха и от "Продължаваме промяната". "Сега имаме целия европейски механизъм да работим, така че езикът на омразата да спре и този тип поведения да бъдат недопустими – ако иска Македония да се движи напред към Европа", обясни бившият премиер Кирил Петков.

Докато Северна Македония не промени конституцията си – реални преговори за членство не може да има, заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" – Христо Иванов. "България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса дали Македония ще преговаря, или не", изтъкна Христо Иванов.

В позиция от БСП категорично осъдиха случилото се вчера и отново припомниха позицията си, че България е прибързала с вдигането на ветото над преговорния процес на Северна Македония. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС