Годината започна с ниски световни цени на храните - на какво се дължат?

Оризът е скочил заради силното търсене в някои азиатски страни износителки

03.02.2023 | 17:20 Редактор: Вяра Димова
Годината започна с ниски световни цени на храните - на какво се дължат?

Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и пореден месец и сега са надолу с около 18 процента от рекордно високото ниво, достигнато миналия март след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенцията по храните на ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 131,2 пункта миналия месец срещу 132,2 за декември. Това е най-ниският резултат от септември 2021 г. Стойността за декември беше преразгледана надолу от първоначалната оценка от 132,4.

Спадовете в цените на растителните масла, млечните продукти и захарта помогнаха за намаляване на индекса, докато зърнените храни и месото останаха до голяма степен стабилни, каза ФАО, цитирана от "24 часа".

В отделни оценки за предлагането и търсенето на зърнени култури в петък ФАО повиши прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,765 милиарда тона от предишна оценка от 2,756 милиарда тона.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се е повишил само с 0,1 процент на месечна база през януари, за да даде ръст от 4,8 процента на годишна база. Международните цени на пшеницата спаднаха с 2,5 на сто, тъй като производството в Австралия и Русия надхвърли очакванията.

Оризът, напротив, скочи с 6,2 на сто, воден отчасти от силното местно търсене в някои азиатски страни износителки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)