Обявиха го за предател, а той направи разтърсващ разказ - говори руският офицер Константин Ефремов

Искал е да напусне армията, но бил уволнен

02.02.2023 | 14:05 Редактор: Михаела Димитрова

Константин Ефремов е смятан за най-висшия руски офицер, говорил досега открито за войната. Военният разказва пред BBC, че е бил свидетел на разпити и изтезания, често продължаващи цяла седмица. Той е бил на фронта в Южна Украйна, където видял и разстрели, както и заплахи за изнасилвания. И много грабежи. 

"Войниците и офицерите грабнаха всичко, което можеха. Катериха се по самолетите и минаха през всички сгради. Един войник отнесе косачка. Той гордо каза: "Ще взема това вкъщи и ще кося тревата до нашите казарми. Кофи, брадви, велосипеди, натъпкаха всичко това в камионите си", разказа Ефремов.

Той е искал да напусне армията, но бил уволнен заради отказ да се завърне в Украйна, след което е избягал от Русия.

"Реших да се откажа. Отидох при моя командир и му обясних позицията си. Той ме заведе при един старши офицер, който ме нарече предател и страхливец. Полковник беше обещал да ме хвърли в затвора до 10 години за дезертьорство и той сигнализира полицията. Преди началото на войната той е пристигнал в Крим и тогава му е казано, че ще участва във военни учения", споделя още Ефремов.

"По онова време никой не вярваше, че ще има война. Всички мислеха, че това е само учение. Сигурен съм, че дори висшите офицери не са знаели“, допълва военният. 

А след удара по Краматорск започна издирвателно-спасителна операция. Има опасения, че е възможно да има още хора под развалините.

"Мирни хора загинаха и са под развалините. Това е ежедневната реалност на живота в нашата страна. Страна, която граничи с абсолютното зло", коментира украинският президент Володимир Зеленски. 

А според военния министър на Украйна близо 500 хиляди войници са били мобилизирани за нова руска офанзива за годишнината от войната. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.