Криптокражби за милиарди - свързани с КНДР хакери източиха огромни суми

Общите криптозагуби нарастват от 3,3 милиарда долара през 2021 г.

02.02.2023 | 11:37 Редактор: Искра Ангелова
Криптокражби за милиарди - свързани с КНДР хакери източиха огромни суми

Крадци са откраднали криптовалута на рекордна стойност от 3,8 милиарда долара през 2022 г., съобщава Bloomberg. Санкциите срещу Северна Корея доведоха до скок на предполагаемите хакерски атаки от азиатската нация.

Общите криптозагуби нарастват от 3,3 милиарда долара през 2021 г., посочва фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis в доклад, публикуван в сряда. Според компанията хакерски групи, които американски служители са свързали с правителството на Северна Корея, са откраднали около 1,7 милиарда долара през 2022 г. - повече от 400-те милиона долара, откраднати пред 2021 г.

Севернокорейските хакери са увеличили фокуса си върху сектора на криптовалутите като средство за увеличаване на приходите в условията на международни санкции според американски служители. Измамниците са използвали набор от тактики, за да генерират приходи, установяват изследователи.

Ан Нойбергер, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, посочи през юли, че парите, откраднати чрез хакерство, съставляват приблизително една трета от финансирането за програмите на Пхенян за разработване на оръжия.

Федералното бюро за разследване на САЩ миналата седмица обвини две севернокорейски киберпрестъпни групи за кражба на 100 милиона долара при обир през юни миналата година в криптоуслугата Harmony Bridge.

Lazarus Group, специализирана хакерска единица, за която ФБР по-рано заяви, че е свързана с Главното разузнавателно бюро на Северна Корея, също е откраднала приблизително 600 милиона долара през март от блокчейн мрежа, свързана с Axie Infinity - популярна видео игра, съобщават американски служители.

Следователите по-късно посочиха, че са възстановили около 30 милиона долара, които са били откраднати от Axie Infinity. Това, според Chainalysis, е първото изземване на средства, откраднати от хакери с връзки към Северна Корея.

"Въпреки че хакерите, свързани със Северна Корея, несъмнено са сложни и представляват значителна заплаха за екосистемата на криптовалутата, способността на правоприлагащите органи и агенциите за национална сигурност да отвърнат на удара нараства", пише Chainalysis.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС