Цената на спасението в Германия и защо руски граждани бягат в Берлин

Получаването на шенгенска виза и пътуването стигат сумата от 2000 евро

31.01.2023 | 10:47 Редактор: Вяра Димова
Цената на спасението в Германия и защо руски граждани бягат в Берлин

Войната в Украйна и последвалата "частична мобилизация" в Русия доведоха до ръст в търсенето на експерти по миграционно право в Германия, особено в Берлин. Много руснаци, противници на войната или желаещи да избегнат получаването на призовки за армията, се опитват да избягат на Запад.

Преместването в Германия е коствало на Мария К. сериозна сума. В момента тя учи немски език в един от непрестижните квартали на Берлин и мечтае да следва в университет. 33-годишната жена е дошла в Берлин през лятото на 2022 г. от Гърция, докъдето се е добрала с 5-дневна туристическа виза. 

Мария К. е била преследвана заради позициите ѝ срещу войната, разказа тя. "Бях учителка и отказах да бъда говорител на военната пропаганда, казвайки истината - на децата, и на колегите. Заради това бях докладвана на ФСБ и два пъти идваха в училището, за да ни разпитват с майка ми (майката на Мария К. работи в същото училище - бел. ред.). Рано или късно щяха да ме вкарат в затвора, защото просто не можех да мълча за това, което ставаше", разказва тя.

Жената е продала жилището си в малко селце в Източен Сибир, за да стигне до Берлин. Само получаването на шенгенска виза и пътуването ѝ са стрували около 150 000 рубли - равностойността на около 2000 евро, сподели тя. Отделно от това е имала и разноски за германски адвокат. Мария К. е раздала и част от получените за жилището 700 000 рубли (около 9 300 евро) на роднини в Русия. В крайна сметка не ѝ е останало почти нищо, пише DW.

За всичко това Мария е използвала помощта на дискретен консултант в Берлин. Неговото име е Сергей П. Той не разполага нито с офис, нито с фирма, нито пък с адвокатски лиценз. Има обаче успешен личен опит с получаването на бежански статут в Германия, познати адвокати, канал в Telegram по въпросите на миграцията, както и собствен уебсайт, чрез който предлага услугите си. 

Сергей П. настоява, че предоставя "безплатна помощ". Но за първия телефонен разговор с него потенциалният емигрант трябва да преведе между 25 и 30 хиляди рубли (от 332 до 400 евро) по сметка на някого в Русия. Консултацията на Мария К. е била по-евтина, защото нейният случай е още от преди мобилизацията.

Пакетната оферта на Сергей П. включва не само организиране на полет до Берлин, съдействие за издаване на виза и настаняване в германската столица, но и съвети от адвокати, помощ с документите и други. Не всеки има късмета на Мария К. 32-годишният продуцент от Санкт Петербург Даниил Г. вече 6 месеца чака отговор от германското консулство в Истанбул. 

Снимка: Bloomberg.com