Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Украинците се интегрират по-лесно у нас, отколкото бежанците от Близкия Изток

Собственици отказват квартири на бежанци

25.01.2023 | 14:40 Редактор: Калина Донкова

За украинските бежанци у нас интеграцията е много по-лесна, отколкото за хората от Близкия Изток. Това каза в ефира на предаването "Директно" Линда Ауанис, основател и председател на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“.

По думите ѝ основната причина за това е по-безпроблемното преодоляване на езиковата бариера. 

За 63% от бежанците от Близкия Изток именно езикът е основната пречка пред намирането им на работа и интеграцията им в обществото, сочат данни от проучване на организацията.

Липсата на документи също поставя редица предизвикателства пред тези хора, тъй като те са преминали границата нелегално, докато украинците са дошли у нас в голямата си част с личните си документи и дипломите си, което ги улеснява да намерят работа, посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки това българският бизнес вече е по-отворен да наема бежанци, каза Ауанис. Много често се случва обаче собственици да отказват квартири на бежанци.

В България липсва национална програма за интеграция на бежанците и средства за тези цели липсват, което затруднява процеса по вкарването на тези хора в обществения живот, убедена е тя.

Разговорът с Линда Ауанис е част от проект  "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави" (договор № 812108-64 от 09.10.2020 г.), финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

Вижте целия разговор във видеото. 


2
1 rate up comment rate down comment 0
az
преди 1 година
Не забравяйте ,че бежанците от близкия изток са предимно брадясали мъже живеещи в лагери , докато от Украйна са предимно млади красиви жени , живеещи в 5звездни хотели на гърба на данъкоплатеца. Та млада, красива и палава украинка навсякъде ще я вземат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Да
преди 1 година
Как няма да се интегрират по-добре,плащат им по-високи заплати,всичко им е регламентирано законно, защото работодателите ги е страх от санкции и получават данъчни облекчения,получават помощи и т.н.Не ме разбирайте погрешно,не упрекват тях,а управленските структури в БГ.Могат да се спазват законите,когато става въпрос за тях,а пет пари не дават за българските граждани.И защо, защото си пълнят гушите със средства от ЕС.Ние сме не по-малко виновни,че допускаме от години да си играят с нас. Сигнализирай за неуместен коментар