Трафикът на украинци се увеличил драстично след войната, не са застраховани и бременни

Годишните печалби от престъпната дейност достигат $150 млрд.

09.01.2023 | 22:30 Редактор: Петя Кръстева
Трафикът на украинци се увеличил драстично след войната, не са застраховани и бременни

Трафикът на хора от Украйна се е увеличил рязко от началото на войната в страната, съобщава всекидневникът "Велт", позовавайки се на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В световен мащаб онлайн търсенето на сексуални услуги и изображения на насилие над украински жени и деца са се увеличили с до 600%. Повечето от извършителите се измъкват.

"От началото на войната се е увеличил дори трафикът на бременни жени", заяви пред вестника генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид. Жертвите се примамват в интернет с фалшиви обещания, злоупотребява се с тях в частни квартири в приемащите държави или се хващат директно на границата от трафиканти под прикритие.

Често за това е отговорна организираната престъпност.

"След това тези безскрупулни престъпници се срещат с хора, които се нуждаят от помощ, трябва да печелят пари, не говорят езика на новата страна и често са травмирани от войната", казва Шмид. ОССЕ участва в кампанията "Бъди в безопасност", в рамките на която преди да напуснат страната си хората биват предупреждавани за практиките на трафикантите на хора, и се предоставя гореща телефонна линия. Освен това, ОССЕ работи със съседните на Украйна държави и се опитва да повиши тяхната осведоменост по въпроса.

Според Шмид трафикът на хора в световен мащаб също се увеличава, пише БГНЕС.

"По наши изчисления годишно има 25-27 милиона жертви и за съжаление само 10 000 от тези случаи попадат в правоприлагащите органи." Тъй като само по-малко от един процент от жертвите са идентифицирани, при трафика на хора има "до голяма степен безнаказаност за извършителите", обясни германският генерален секретар на ОССЕ

Според нея годишните печалби от трафика на хора възлизат на 150 милиарда щатски долара - петкратно увеличение през последните 15 години

Снимка: Pixabay