Китай: САЩ са виновни за украинската криза, все още подклаждат конфликта

"Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия", каза Мао Нин

30.01.2023 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова
Китай: САЩ са виновни за украинската криза, все още подклаждат конфликта

Китайското външно министерство заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната в Украйна, като осъди и изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорител на китайското външно министерство, цитирана от БНР.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителят отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж". Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам. 

Говорителят на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.

Снимка: БГНЕС

1
1 rate up comment rate down comment 1
Райна
преди 1 месец
Да,така е...Те заразяват китайците също така... Сигнализирай за неуместен коментар