Тайван е в бойна готовност след навлизане на китайски самолети и кораби

През последните няколко месеца китайската армия редовно патрулира в акваторията

19.01.2023 | 07:53 Редактор: Петя Кръстева
Тайван е в бойна готовност след навлизане на китайски самолети и кораби

Министерството на отбраната на Тайван е засякло 16 военни самолета и три военни кораба на китайската армия в района около острова, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството.

Четири самолета са пресекли така наречената средна линия - неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана. Във връзка с това въоръжените сили на Тайван са привели в готовност своите кораби и военна авиация и са разположили ракетни комплекси.

През последните няколко месеца китайската армия редовно патрулира в акваторията около острова. Напрежението в Тайванския проток ескалира, след като през август миналата година тогавашният председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Пътуването предизвика силно недоволство в Пекин, припомня БТА.

Според официалната позиция на Пекин, подкрепяна от повечето страни, включително Русия, Тайван е една от провинциите на Китайската народна република, отбелязва ТАСС. 

Снимка: БГНЕС