Паника в Австралия: Издирват изпаднала от камион радиоактивна капсула

Тя съдържа радиоактивен цезий-137, който излъчва значително количество радиация

30.01.2023 | 12:54 Редактор: Тодор Петров
Паника в Австралия: Издирват изпаднала от камион радиоактивна капсула

В Западна Австралия се издирва миниатюрна радиоактивна капсула, която очевидно е паднала от камион, докато е била транспортирана от мина до депо близо до град Пърт, на 1400 км. Според австралийския телевизионен канал "Ей Би Си" липсата на капсулата е установена едва на 25 януари, когато камионът е разтоварен, въпреки че превозът е извършен между 10 и 16 януари.

Заради много опасния материал загубата на капсулата с размери шест на осем милиметра е изключително обезпокоителна, заяви заместник-ръководителят на правителството на щата Западна Австралия Роджър Кук. Регионалният здравен комисар Андрю Робъртсън отправя спешно предупреждение. Всеки, който забележи миниатюрна капсула, трябва да стои на разстояние най-малко пет метра от нея.

Капсулата съдържа радиоактивен цезий-137, който излъчва значително количество радиация, посочва Робъртсън. В радиус от един метър, казва той, капсулата излъчва толкова, колкото десет рентгенови лъча за един час, или количеството естествена радиация, на което човек обикновено е изложен за цяла година. Той излъчва както бета, така и гама радиация - казва Робъртсън. 

"Ако се доближите до него, можете да получите увреждане на кожата, включително и изгаряния", предупреждава Робъртсън, цитиран от DW.

С помощта на преносими детектори за радиация и метал екипи на пожарната и спасителната служба претърсиха 36 километра от натоварения маршрут. Властите са използвали и GPS данните на камиона, за да определят точния маршрут и да възстановят местата за спиране. Шофьорите, пътуващи по магистралата, откъдето е минал камионът, бяха призовани да проверят гумите си. Възможно е капсулата да се е заклещила в грайфера на гума и вече да е на съвсем друго място в страната. 

Властите предупреждават, че няма гаранция, че капсулата ще бъде намерена. Издирването се затруднява от липсата на оборудване. Поради това други държави бяха помолени да предоставят подходящо оборудване за търсенето.

Снимка: БГНЕС