7 убити при атака срещу конвой в Сирия, превозващ ирански оръжия

Ударите са унищожили шест хладилни камиона

30.01.2023 | 10:03 Редактор: Елеонора Танева
7 убити при атака срещу конвой в Сирия, превозващ ирански оръжия

Въздушен удар е унищожил конвой камиони, преминал в Източна Сирия от Ирак. Загинали са седем души, предаде АФП. Те са "убити в резултат на неидентифицирани самолети, които са ударили конвой на подкрепяни от Иран групировки".

Ударите са унищожили конвой от шест хладилни камиона, превозващи ирански оръжия в граничния район Албу Камал, съобщи Обсерваторията.

"Камионите са превозвали ирански оръжия", заяви ръководителят на Обсерваторията Рами Абдел Рахман пред АФП.

Техеран оказва военна подкрепа на своя съюзник Дамаск в гражданската война в Сирия, включително чрез въоръжени фракции.

Обсерваторията заяви, че поне два подобни конвоя са влезли в Сирия от Ирак тази седмица и са разтоварили товара си на проирански групировки в източния град Ал-Маядин, пише БГНЕС.

Проиранските милиции, включително мощната ливанска групировка "Хизбула", имат голямо присъствие около иракско-сирийската граница и са силно разгърнати южно и западно от река Ефрат в сирийската провинция Дейр Езор.

Водената от САЩ коалиция, която се бори с остатъците от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, в миналото е нанасяла удари по проирански бойци в Сирия. Израел също призна, че е извършил стотици въздушни и ракетни удари в страната от избухването на гражданската война през 2011 г., насочени както срещу правителствени позиции, така и срещу подкрепяни от Иран сили.

Снимка: БГНЕС (архив)