Афроамериканец почина след брутален побой от полицаи в Мемфис, налагали го, докато е на земята

Петимата униформени, които също са чернокожи, вече са уволнени

28.01.2023 | 07:25 Редактор: Петя Кръстева
Афроамериканец почина след брутален побой от полицаи в Мемфис, налагали го, докато е на земята

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със семейството на млад афроамериканец, който починал, след като бил пребит брутално от полицаи, предаде Франс прес.

29-годишният Тайър Никълс бил спрян за пътна проверка в най-големия град в южния щат Тенеси на 7 януари вечерта по подозрения в безразсъдно шофиране, посочва Ройтерс. Последвало спречкване, като полицаите използвали срещу мъжа сълзотворен газ и електрошоково оръжие. Той все пак се опитал да им избяга, но бил хванат от петимата служители на реда, които го пребили безмилостно. Всички те също са чернокожи.

Полицията в Мемфис публикува видеозапис на бруталния арест. Младият мъж е бит дълго време, налаган с юмруци, ритници и палки. Полицаите също така сипят ругатни по негов адрес. Никълс дълго време е бит паднал на земята. 

"Мамо! Мамо! Мамо!", крещял мъжът в един момент. След побоя Никълс се оплакал, че не може да диша. Той починал в болница на 10 януари - три дни след бруталния арест. Майката му разказа пред телевизия Си Ен Ен, че когато отишла в болницата, синът й вече бил мъртъв. Той бил целият в синини, а главата му била много подута.

Поредният подобен случай в страната напомня на този с Джордж Флойд - чернокож, убит от полицай по време на арест през май 2020 г. Тогава в Съединените щати избухнаха протести срещу расизма и полицейското насилие под лозунга "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter), пише БТА.

Петимата полицаи, пребили Никълс, вече са уволнени.

Обстановката е напрегната в Мемфис, където се очаква да избухнат протести след публикуването на записа, описан като ужасяващ от хора, които са го гледали.

Снимка: БГНЕС