РСМ плаши с блокади българите, София готова за отговор при саботаж на честванията на Гоце Делчев

"Няма да позволим някой да дойде в дома ни, за да ни унижи", заяви Оливер Спасовски

27.01.2023 | 17:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

София заплаши с безпрецедентен отговор, ако българи не бъдат допуснати в Северна Македония за поклоненията пред паметта на Гоце Делчев на 4 февруари. Част от медиите в страната призоваха за блокади на пътища преди честванията, но Скопие увери, че няма да допусне да се стигне до инциденти.

Призиви за блокади на главния път Куманово-Скопие с трактори, камиони и жива сила се разпространяват в социалните мрежи в Северна Македония. Представящи се за родолюбци апелират и за нощни дежурства на гроба на Гоце Делчев. Организаторите се обръщат към патриотите: "Нека не позволим на българските неонацисти да оплюят паметта на великия Гоце Делчев".

Реакция последва и от двете страни на границата. В телефонен разговор, поредният след жестокия побой над секретаря на българския клуб в Охрид - Христиан Пендиков, премиерът Гълъб Донев и македонският му колега са обсъдили мерките за честванията, договорена е и среща на ниво вътрешни министри. А външното министерство изпрати нота за осигуряване на достъп на българите. 

"Към момента от Скопие посочиха, че службите за сигурност работят, сформиран е и специален щаб", заяви външният министър Николай Милков.

"МВР категорично няма да допусне унижение на македонския народ и държава, поне не от някого, който идва отвън. Ние сме народ, който е гостоприемен, който умее да показва чест и уважение, но тази чест и уважение трябва да ни се връща. Няма да позволим някой да дойде в дома ни, за да ни унижи. В тази част институциите работят и събират информация", категоричен е външният министър на РСМ Оливер Спасовски.

От Скопие продължават да не отговарят дали евродепутатът Ангел Джамбазки ще бъде обявен за нежелан и дали ще бъде допуснат на територията на Северна Македония.

Отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев беше обявено за събитие с висок риск за сигурността по време на Съвета за сигурност, който президентът на страната Стево Пендаровски свика още в понеделник. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.