Министър Милков: Наситен с перипетии мандат, но останахме здрава брънка в НАТО

"След две-три години можем да очакваме пълноправно членство в ОИСР", категоричен бе той

27.01.2023 | 11:25 Редактор: Петя Кръстева
Министър Милков: Наситен с перипетии мандат, но останахме здрава брънка в НАТО

"Това бе един наситен с много събития и перипетии мандат", заяви министърът на външни работи Николай Милков по време на брифинг, в който представи свършеното до момента.

По думите му първи приоритет е била организацията на изборите на 2 октомври. "Бяха проведени успешно. Бяха разкрити 755 избирателни секции в 62 държави. Протекоха спокойно, нямаше оплаквания", отчете министърът.

Той отбеляза, че войната в Украйна също е била тема, с която ведомството се е занимавало постоянно  

"Останахме здрава брънка в НАТО, оказахме помощ на Киев и се ръководехме от международното право. Останахме сериозен съюзник, но и направихме всичко възможно, за да няма щети за българската икономика, особено в сектор "Енергетика". Над 140 хиляди украинци са бежанци в България. Положихме усилия и за възстановяване на работата на посолството ни в Киев. Предоставят се консулски услуги", добави Милков.

По отношение на РСМ служебният министър бе категоричен, че са положени усилия за изпълнение на договореностите. "Стремяхме се да защитим интересите и правата на всички българи, да създадем една обща атмосфера на добри отношения", констатира той.

Милков посочи, че България е една от шестте държави, поканени в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде БГНЕС.

"След две-три години можем да очакваме пълноправно членство, но това зависи от ситуацията у нас. Това е най-голямото ни интеграционно начинание след присъединяването ни към ЕС. Твърдо смятам, че изпълнихме ангажимента си към ОИСР", заключи той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа