Пендаровски: Евроинтеграцията за нас не означава само добросъседски отношения

"Мирът и освобождението на Украйна е приоритет, който няма алтернатива", подчерта президентът на РСМ

27.01.2023 | 14:24 Редактор: Вяра Димова
Пендаровски: Евроинтеграцията за нас не означава само добросъседски отношения

"Конституционните промени скоро трябва да бъдат на дневен ред в Северна Македония и в този контекст се нуждаем от атмосфера, в която всички проевропейски сили да могат да се обединят и да извършат тези промени. Този процес няма да е лесен и всяка по-нататъшна провокация или атака срещу нашата идентичност само ще го усложни допълнително. С други думи, необходима е стабилна среда и предвидимост по европейския път", казва пред представителите на дипломатическия корпус в Република Северна Македония президентът на страната Стево Пендаровски.

"Не трябва да забравяме, че европейската интеграция за нас не означава само добросъседски отношения, но и икономически напредък, сериозни реформи и реална, а не риторична борба с високата корупция", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Той заяви, че през 2023 г. в Северна Македония предстоят посещения на "поне трима президенти от региона и Европа", през годината вече има договорени "няколко двустранни и многостранни посещения", а целта му е външната политика на Северна Македония да се провежда прозрачно и в интерес на общите демократични ценности.

"Ние принадлежим към поколение политици, които са изправени пред не толкова лесната задача да определят очертанията на европейския ред, в който нашите граждани ще живеят, когато войната и страданията в Украйна приключат. Нашият отговор днес на трагичните събития в Украйна говори за това как си представяме Европа и света след края на тази война. Мирът и освобождението на Украйна е приоритет, който няма алтернатива. Чрез нашето председателство на ОССЕ тази година ние ще се опитаме да дадем принос в този смисъл, заедно с всички останали субекти", подчертава Пендаровски.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Баба Гицка
преди 1 година
Толкова концентрирана глупост отдавна не бях слушал. Сигнализирай за неуместен коментар