Украйна получила $32 млрд. помощи през 2022 г.

Най-голям дарител са САЩ

26.01.2023 | 19:51 Редактор: Петя Кръстева
Украйна получила $32 млрд. помощи през 2022 г.

През 2022 г. международните партньори на Украйна са отпуснали на страната финансова помощ в размер на 32 млрд. долара, сочат данни на националната банка, цитирани от информационната агенция Униан. От тях към 14 млрд. долара са под формата на грантове, тоест те са отпуснати безвъзмездно, но с конкретна цел. Най-голяма е помощта от САЩ - 12 млрд. долара, следвана от тази от ЕС - 8 млрд. долара, Международния валутен фонд (МВФ) - 2,7 млрд. долара, както и Канада и Германия, които са отпуснали съответно 1,9 млрд. долара и 1,6 млрд. долара.

Финансовата подкрепа е помогнала на Киев да покрие бюджетния дефицит през месеците на войната, както и да стабилизира размера на валутните си резерви до 28,5 млрд. долара към края на миналата година. Тези средства са достатъчни за поддържане на валутния пазар в страната, сочат от институцията, пише investor.bg

Отчитайки заявките за финансова подкрепа за 2023 година (в размер на около 38 млрд. долара, от които 18 млрд. евро от ЕС), Украйна ще може да финансира бюджетния дефицит, без да се налага да емитира дълг на международните пазари. Средствата са достатъчни и за запазване на нивото на валутните резерви, дори и при запазване на нивото на риска. От националната банка очакват размерът на валутните резерви да намалее до 27 млрд. долара в края на 2023 година, но след това се очаква ръст.

Снимка: БГНЕС