Русия атакува Украйна с бомбардировачи, Киев свали 24 дрона - камикадзе

В Мюнхен се проведе демонстрация срещу доставката на германски танкове и оръжия

26.01.2023 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Русия с нови масирани атаки с дронове и ракети над Украйна - на фона на обещанията за десетки модерни танкове от Запада. Един човек е загинал в Киев. Само за последната нощ Украйна е свалила 24 дрона - камикадзе, 15 от които са били предназначени именно за столицата.

Русия използва сутрешните часове, когато е час пик, за поредния ракетен обстрел на Киев. В столицата тълпи от хора се скриха в подземните метростанции. А малко след това и в цяла Украйна прозвучаха предупреждения за въздушно нападение, докато хората отиваха на работа.

Русия е изстреляла повече от 30 ракети срещу Украйна, обяви говорителят на украинските Военновъздушни сили.

"Системите за противовъздушна отбрана работят", за да свалят ракети, изстреляни от приблизително шест руски стратегически бомбардировач Ту-95, които "вероятно" са излетели от района на Мурманск в Русия", каза говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

И още - отново аварийни спирания на електрозахранването в Киев, Одеса и Днепропетровск. А Украйна приветства решението на западните съюзници да ѝ доставят танкове. Съединените щати съобщиха, че ще изпратят на Украйна 31 танка "М1 Ейбрамс", а Германия обяви, че ще предостави на Киев танкове "Леопард 2".

Решението на Германия проправя пътя и за други страни като Полша, Испания, Финландия, Холандия и Норвегия да доставят свои танкове на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните си съюзници.

"Основното тук са скоростта и количеството. Скоростта на обучение на нашите военни и скоростта на доставката на танкове. Количеството на подкрепата, която се оказва с тези машини. Трябва да създадем такива танкови сили, юмрук на свободата, след ударите на който тиранията вече да не се надигне. Можем да го направим. Заедно и само така, както приемаме решенията днес", заяви Зеленски.

В Мюнхен обаче се проведе демонстрация срещу доставката на германски танкове и оръжия за Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


1
4 rate up comment rate down comment 3
апокалипсис сега
преди 1 година
Украйна и нейните Западни ментори скоро ще трябва да свалят тактически ядрени ракети. С тази ескалация която налагат с доставката на тежко въоръжение.... Сигнализирай за неуместен коментар