ЕС търси възможност за ограничаване на незаконната миграция, иска да върне повече хора

Йохансон: Имаме ниски нива на обратното им връщане, можем да постигнем напредък

26.01.2023 | 21:20 Редактор: Вяра Димова
ЕС търси възможност за ограничаване на незаконната миграция, иска да върне повече хора

Министрите на Европейския съюз, отговарящи за миграцията, търсят начини за ограничаване на незаконната миграция към Стария континент и връщането обратно на по-голям брой хора на фона на увеличаването на натиска по границите, предава Reuters.

Европейската агенция за гранична охрана (Frontex) отчете около 330 000 нелегални пристигания през миналата година, най-високото ниво от 2016 г. насам, с рязко увеличение на натиска по маршрутите през Западните Балкани.

"Имаме огромно увеличение на незаконно пристигащи мигранти", сподели комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в рамките на срещата на 27-те министри на миграцията от ЕС. "Имаме много ниски нива на обратното им връщане и виждам, че можем да постигнем значителен напредък тук", допълни тя, цитирана от "Фокус".

Дания, Нидерландия и Латвия бяха сред държавите, които призоваха за по-голям натиск чрез въвеждането на визи и помощ за около 20-те страни - включително Ирак и Сенегал - които ЕС смята, че не успяват да си сътрудничат за обратното приемане на свои граждани, нямащи право да пребивават на територията на Европа.

Снимка: БГНЕС