fallback

Шолц: Ще сме гарант, че конфликтът в Украйна няма да въвлече НАТО

Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна, заяви германският канцлер

25.01.2023 | 15:56 Автор: Ирена Бакърджиева

Германия винаги ще бъде начело в подкрепата за Украйна срещу руската инвазия, но също така ще гарантира, че конфликтът няма да ескалира и да въвлече НАТО, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна", заяви Шолц в свое изказване пред депутати, след като даде съгласие в Украйна да бъдат изпратени танкове "Леопард 2". Той добави, че в същото време Германия трябва да гарантира, че войната няма да "ескалира във война между Русия и НАТО". "Ние винаги ще имаме предвид този принцип", заяви Шолц.

Междувременно говорител на германското правителство каза, че Германия засега не е получила искания от партньорски страни за реекспорт на танкове "Леопард 2" в Украйна освен от Полша. Партньорските страни вероятно ще обявят плановете си през "идните часове и дни", добави говорителят, цитиран от БТА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволство от решението на Германия да предостави танкове на Украйна. "Силно приветствам решението на канцлера Олаф Шолц", написа Столтенберг в Twitter. Той отбелязва, че решението на Берлин е съгласувано със съюзниците от алианса.

"В този решаващ час от войната, предприета от Русия, това може да помогне на Украйна да се защити, да победи и да пребъде като независима страна", допълва генералният секретар.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback