Бащи убиват дъщерите си: Базираното на пола насилие е епидемия в Пакистан

Всяка година в страната около 1000 души убиват свои близки роднини заради честта на семейството

25.01.2023 | 14:06 Редактор: Вяра Димова

Две отделни убийства на момичета от бащите им потресоха Пакистан и света. 19-годишно момиче беше застреляно от собствения си баща пред входа на съда в Карачи, защото се омъжило за мъж по собствен избор.

Часове по-рано в северозападен район на Пакистан баща уби 18-годишната си дъщеря, след като видял видео, в което тя танцува.

Двете така наречени "убийства на честта" – жестока практика сред някои групи в консервативното ислямско общество, скандализираха страната и предизвикаха реакция от водещи политици.

"Базираното на пола насилие е епидемия в Пакистан", заяви политикът Шаза Фатима Хауаджа.

Всяка година в страната около 1000 души убиват свои близки роднини под претекст, че пазят честта на семейството си. В повечето случаи убиецът се отървава без наказание заради ислямска клауза в пакистанските закони, която позволява на роднините на жертвата да помилват извършителя, отбелязва правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Това са предотвратими убийства, ако държавата и обществото обърнат внимание на манталитета, който стои зад тях", коментира провозащитникът Сара Малкани.

През 2016 г. в Пакистан е приет закон, който отчасти премахна спорната клауза в законодателството, но не достатъчно, за да бъде прекратена жестоката практика.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС