Турската оръжейна индустрия процъфтява, цял свят иска дроновете на "Байрактар"

Моделът спечели добро име във войната на Русия срещу Украйна

25.01.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Турската оръжейна индустрия процъфтява, цял свят иска дроновете на

Турският оръжеен производител "Байрактар" затвърди позициите си на водещ производител на военни дронове със сключването на сделка с Кувейт на стойност 370 млн. щатски долара. Точният брой на безпилотните самолети "Байрактар" TB2, които близкоизточната монархия ще получи, е неизвестен, пише в материал за сделката "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Този модел дронове си спечели много добро име във войната на Русия срещу Украйна.

"Байрактар" е семеен бизнес, който започва през 1986 г. като доставчик за автомобилната индустрия. В началото на новото хилядолетие фокусът на компанията от Истанбул се премести върху безпилотните самолети. Според нейни данни тя има около 2500 служители, а през 2022 г. е реализирала оборот от 1,4 млрд. долара, от които 1,2 млрд. са дошли от износ. Това я нарежда сред най-големите турски износители на оръжие.

Турската оръжейна индустрия се разрасна сериозно, отчасти и заради многократно налаганото срещу страната оръжейно ембарго. Така например Вашингтон отряза Турция от възможността да получи изтребителите от последно поколение F-35, въпреки че Анкара произвеждаше компоненти за него. Конгресът, от своя страна, пък е против доставката на нови F-16 и модернизацията на по-старите турски изтребители от този модел, пише DW.

ФАЦ коментира още, че се очаква "Байрактар" да влезе в списъка на 100-те най-големи износители на оръжие за 2022 г. Своеобразната класация се изготвя всяка година от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ). В неговия доклад за 2021 г. бяха включени само две турски компании - Aselsan и Turkish Aerospace.

Неотдавна президентът Реджеп Ердоган обяви, че през 20-годишния период на неговото управление броят на отбранителните компании в страната се е увеличил от 56 до около 2000. Турският президент се бори да бъде преизбран през май тази година. Самата оръжейна индустрия твърди, че през 2022 г. е реализирала оборот за над 10 млрд. щатски долара, от които 4,4 млрд. са от продажби извън страната. Поставената цел за 202З г. е износът да достигне 6 млрд. долара.

Кувейт е 28-ата държава, която купува "Байрактар", посочва Ройтерс, като се позовава на турската компания. "Байрактар" TB2 първоначално беше използван от турските военни срещу кюрдите, по-късно и в конфликта между Азербайджан и Армения и в гражданската война в Либия.

Турският оръжеен производител започна да доставя дронове за Украйна още преди руската инвазия и постепенно разшири доставките си, въпреки че Анкара се опитва да заеме неутрална позиция във войната и много внимава да не навреди на добрите си отношения с Русия.

Снимка: БГНЕС