Турция изнесла рекордно количество оръжие през 2022 г.

Очаква се тенденцията да продължи и през 2023 г.

03.01.2023 | 14:47 Редактор: Вяра Димова
Турция изнесла рекордно количество оръжие през 2022 г.

Турската отбранителна и авиационна индустрия завършва 2022 г. с нови рекорди и възнамерява да продължи тази тенденция и през 2023 г.

В разговор с Анадолската агенция председателят на Управителния съвет на SAHA Istanbul Халук Байрактар заяви, че обемът на износа на турския отбранително-промишлен комплекс всяка година чупи рекорди. Докато преди турският ОПК е бил до голяма степен зависим от чуждестранни доставки, днес турските продукти се продават успешно в чужбина, каза Байрактар.

Според него 2022 г. е била още една успешна година за турската отбранителна индустрия.

"Вносът на отбранителната индустрия е спаднал до под 2 млрд. долара. Износът е нараснал с 36,9% до 4,395 млрд. долара, като по този начин е достигнал нов рекорден размер. Докато през 2021 г. разходите за килограм отбранителни продукти са били 48,4 долара, през 2022 г. те са нараснали до 55,9 долара", каза Байрактар.

Той отбеляза успехите на турската отбранителна индустрия, свързани с разработването на безпилотни летателни апарати.

"Обемът на износа на тези продукти на стойност 1 млрд. долара, който представлява 24,5% от общия обем на военните продажби, е един от най-важните показатели, които отговарят на нашите очаквания", заяви Байрактар, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че много хомогенното разпределение на пазара сред страните, за които се изнасят отбранителни продукти (Близкия изток, Източна и Югоизточна Азия, Африка, Европа и НАТО), също дава увереност по отношение на устойчивостта. Продължаващите продажби на голям брой военни продукти, включително оборудване за поддръжка и ремонт и обучение, отговарят на очакванията, каза той. 

Снимка: БГНЕС