Помпео: САЩ предотвратиха ядрена война между Индия и Пакистан

Бившият държавен секретар на САЩ прави това признание в мемоарите си

24.01.2023 | 22:33 Редактор: Искра Ангелова
Помпео: САЩ предотвратиха ядрена война между Индия и Пакистан

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пише в мемоарите си, че Индия и Пакистан са били близо до ядрена война през 2019 г. и че намесата на САЩ я е предотвратила.

"Не мисля, че светът знае колко близо беше съперничеството между Индия и Пакистан до това да се разрази в ядрен пожар през февруари 2019 г.", пише вероятният бъдещ кандидат за президент в "Never Give an Inch" - мемоарите му за времето, когато беше първи дипломат на Доналд Тръмп, а преди това и началник на ЦРУ.

През февруари 2019 г. Индия наруши прецедента, като започна въздушни удари на пакистанска територия, след като обвини тамошна войнствена групировка за самоубийствен атентат, при който загинаха 41 индийски паравоенни войници в размирния регион Кашмир. Пакистан свали индийски военен самолет, като залови пилота.

Помпео, който е в Ханой за срещата на върха между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви, че е бил събуден със спешно обаждане от високопоставен индийски служител.

"Той смяташе, че пакистанците са започнали да подготвят ядрените си оръжия за удар. Индия, информира ме той, обмисля ответна реакция", пише Помпео.

"Помолих го да не прави нищо и да ни даде една минута, за да уредим нещата", казва Помпео.

Помпео заяви, че американските дипломати са убедили и Индия, и Пакистан, че нито една от двете страни не се готви да предприеме ядрен удар.

"Никоя друга нация не би могла да направи това, което ние направихме тази нощ, за да избегнем ужасен резултат", написа Помпео, цитиран от БГНЕС.

Помпео, който написа, че Пакистан "вероятно е планирал" нападението, заяви, че е разговарял с "действителния лидер на Пакистан", тогавашния началник на армията генерал Камар Джавед Баджва, намеквайки за слабостта на гражданските правителства.

По това време Помпео публично защити правото на Индия да действа. В книгата си Помпео се изказва много ласкаво за Индия и, за разлика от официалните лица в Ню Делхи, не крие желанието си да види южноазиатската демокрация да се конфронтира с Китай.

Индия беше "опорната точка на моята дипломация за противодействие на китайската агресия", пише Помпео, наричайки Индия и Съединените щати "естествени съюзници".

Индия, последвана от Пакистан, изпробва ядрени бомби през 1998 г. - преломен момент. Тогавашният президент Бил Клинтън щеше да се прочуе с думите, че Кашмир, разделен между двете държави, е "най-опасното място в света".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хахахаха
преди 1 година