Лавров: Москва не отказва преговори с Киев

"Западът иска Русия трябва да се върне в границите си от 1991 г.", смята МВнР министърът

23.01.2023 | 15:36 Редактор: Петя Кръстева
Лавров: Москва не отказва преговори с Киев

Представителите на западните страни не позволяват на Украйна да започне преговори, тъй като смятат, че първо е необходимо Русия да се върне в границите си от 1991 г. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров по време на пресконференция в Претория след преговори с южноафриканския си колега Надели Пандор, предава РИА Новости.

"Никой от журналистите не пита нашите западни колеги, които редовно или чрез Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел,  или чрез генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представители на американската администрация или на Европейския съюз казват, че все още е твърде рано Украйна да започне преговори. Необходимо е да отвоюват повече в тази ситуация и да започнат преговори от позицията на силата. Те директно казват, че Русия трябва да бъде върната в границите от 1991 г.", цитира РИА Новости думите на Лавров.

Руският министър отново подчерта, че Москва не отказва преговори с Киев. Според него обаче колкото по-дълго Западът настоява на своето, толкова по-трудно ще бъде разрешаването на конфликта, пише "Фокус".

Отговаряйки на въпрос коя страна може да стане посредник в разрешаването на кризата, Лавров припомни, че държавният глава на Украйна Володимир Зеленски "подписа указ, който забранява на който и да е украински служител да преговаря с руската страна".

Снимка: БГНЕС