Зеленски остави танковете настрана и сведе глава пред жертвите на войната

"Всеки ден губим хора, за които винаги ще си спомняме", каза украинският президент

22.01.2023 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Зеленски остави танковете настрана и сведе глава пред жертвите на войната

Украинският президент Володимир Зеленски се сбогува с министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, който загина при катастрофа с хеликоптер. "Всеки ден губим хора, за които винаги ще си спомняме и за които ще скърбим, че не можем да върнем", каза украинският президент в ежедневното си видеообръщение. 

За разлика от повечето други видеопослания, които разпространява от началото на войната, която Русия води в Украйна, този път Зеленски не споменава актуалните събития на фронтовата линия. Той не адресира и исканията на Киев към Запада, докато в Германия се води ожесточен дебат за доставките на танкове "Леопард" за Украйна.

Зеленски припомни многобройните жертви, които войната е взела, и отправи емоционално послание към сънародниците си, в което пожела всички да усетят колко много животи, колко много умни хора е отнела войната. 

Междувременно Естония, Латвия и Литва се включиха в дебата за доставките на танкове. В обща декларация външните министри на балтийските държави призоваха Берлин бързо да вземе съответното решение. "Ние, министрите на външните работи на Естония, Латвия и Литва, призоваваме Германия да предостави на Украйна танкове "Леопард" незабавно", написа естонският външен министър Урмас Рейнсалу в Twitter.

Новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че планира възможно най-скоро да посети Украйна. Запитан кога ще бъде взето решението за танковете "Леопард", той отговори: "По този въпрос сме в много тесен диалог с нашите международни партньори, на първо място със САЩ", предаде DW.

Снимка: БГНЕС