Путин прекратява договорите на Русия със Съвета на ЕС

Страната вече няма да е член на Европейската конвенция за правата на човека

18.01.2023 | 09:10 Редактор: Петя Кръстева
Путин прекратява договорите на Русия със Съвета на ЕС

Руският президент Владимир Путин иска прекратяването на договорите със Съвета на Европа да бъде записано в закон. Това се отнася за Европейската конвенция за правата на човека, Европейската конвенция за борба с тероризма и Европейската социална харта.

Всичко това е резултат от законопроект, който Путин внесе в парламента. Приемането му се счита за формалност.

През миналата седмица вече стана известно, че лидерът на Кремъл иска също така да приеме закон за прекратяване на участието на Русия в Наказателно-правната конвенция на Съвета на Европа за корупцията. Русия вече беше изключена от Съвета на Европа преди месеци заради агресивната си война срещу Украйна.

В резултат на това най-голямата по площ държава в света вече няма да е член на Европейската конвенция за правата на човека, за чието спазване съдът следи. Въпреки това, в Съда по правата на човека все още се разглеждат няколко хиляди дела срещу руското правителство. Всички те са подадени преди Русия да бъде официално изключена и следователно трябва да бъдат разгледани. Съгласно конвенцията, Русия е договорно задължена да изпълни решенията. Кремъл вече обяви, че няма да се подчини.

Четете повече на investor.bg

Снимка: БГНЕС