Евродепутати поискаха специален трибунал срещу Путин и Лукашенко

"Справедливостта ще дойде със създаването на международен трибунал", смята Александър Йорданов

18.01.2023 | 08:01 Редактор: Петя Кръстева
Евродепутати поискаха специален трибунал срещу Путин и Лукашенко

Eвродепутати се обявиха "за" създаването на специален трибунал към ООН за извършените от Русия престъпления в Украйна. Това стана по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

"Трябва ни специален трибунал не само срещу Путин, но и срещу Лукашенко", заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрюс Кубилюс и допълни, че с него не трябва да се закъснява, както с "Leopards" за Украйна. Кубилюс допълни, че отложената справедливост е отказана справедливост.

"Справедливост днес означава справедливост утре", каза и колегата му от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс.

"Няма оправдания за престъпленията на Кремъл в Украйна и те не могат да останат без последствия", бяха думите на евродепутата от Европейската народна партия Андрей Ковачев. Той поиска европейските институции и страните членки да бъдат инициатори за създаването на този трибунал, съобщи БНР.

"Победата ще дойде със силата на оръжието, а справедливостта - със създаването на международен трибунал. Пред него трябва да застанат политиците, които са планирали и заповядали агресията срещу Украйна, както и военните, които са осъществили конкретните престъпления на украинска територия", смята евродепутатът от същата партия Александър Йорданов.

Снимка: БГНЕС