Без посредници, ако преговорите между Русия и Украйна бъдат подновени

Западните посредници преследват свои собствени цели, смята Москва

13.01.2023 | 10:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Без посредници, ако преговорите между Русия и Украйна бъдат подновени

Директорът на втория отдел на руското външно министерство за страните от ОНД Алексей Полишчук заяви, че ако преговорите между Русия и Украйна бъдат подновени, те вероятно ще бъдат преки, без посредници. Той подчерта, че това е форматът, в който те са били проведени първоначално.

Според Полишчук западните посредници преследват свои собствени цели в хода на уреждане на конфликта.

"Ако и когато тези контакти бъдат възобновени, те вероятно ще бъдат преки. И това би бил най-добрият вариант, защото, както показва практиката, западните посредници често преследват свои собствени цели и се опитват да повлияят на хода на преговорите, действайки не за уреждане на конфликта, а в името на собствените си политически и икономически интереси", заяви Алекс Полишчук в интервю за ТАСС.

Той припомни, че по време на преговорите през февруари-април 2022 г. Русия е комуникирала с Украйна само пряко чрез платформи, които са ѝ били "любезно предоставени". По-късно контактите се осъществяват чрез видеовръзка, но също остават преки.

Преговорите между Русия и Украйна започнаха няколко дни след началото на нахлуването. Делегациите на двете страни се срещнаха първо в Беларус, а след това в Турция. В съответствие с постигнатите през март споразумения Русия изтегли войските си от Киев. След това страните многократно заявиха, че преговорният процес е в задънена улица. През май Украйна се оттегли от преговорния процес. Руската страна заяви, че това се дължи на влиянието на западните държави, припомня БГНЕС.

От Кремъл увериха, че Русия е готова да разреши конфликта по дипломатически път, но това е невъзможно поради позицията на Киев. На 4 ноември украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се изключват преговори с Русия, докато Владимир Путин е начело. 

Снимка: БГНЕС