Путин си изпусна нервите, публично нахока министър

Президентът на Русия обвини Денис Мантуров в бюрократично забавяне на поръчката на граждански и военни самолети

12.01.2023 | 18:01 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин си изпусна нервите, публично нахока министър

Руският президент Владимир Путин загуби хладнокръвие по време на първото заседание на правителството си за 2023 г., като публично нахока министъра на търговията и индустрията. В продължение на няколко минути той обвиняваше Денис Мантуров в бюрократично забавяне на поръчката на граждански и военни самолети.

"Твърде дълго, това отнема твърде много време", каза руският лидер, който никога не се е сдържал да критикува висшите служители публично. "Какво се шашкате, кога ще се сключат договорите?", каза Путин.

Първото заседание на правителството се проведе в същия ден, когато президентът Путин смени своя висш командващ в Украйна след само три месеца начело. Генерал Сергей Суровикин беше назначен през октомври след поредица от неуспехи при инвазията на Русия в Украйна, но той не успя да обърне хода на войната.

В иначе оптимистичен видео разговор, показан по руската телевизия, в който президентът Путин похвали работата на своите министри по отношение на икономиката, президентът Путин многократно прекъсва Мантуров, докато министърът подробно описваше плановете за самолети, хеликоптери и лодки.

Мантуров е лоялен член на министерския екип на Путин от 2012 г. и редовно е пътувал с президента на чуждестранни и вътрешни посещения. Той получи задачата да наблюдава руската оръжейна индустрия миналото лято, когато недостатъците вече бяха разкрити на бойното поле.

Докато той обясняваше, че неговото министерство е стартирало програма за производство на двигатели за хеликоптери в Санкт Петербург, които преди това са били произведени в Украйна, президентът се включи, оплаквайки се, че всичко отнема твърде много време, пише dnes.bg.

Докато публичното унижение на министъра наближаваше своя край, той обеща, че неговият отдел ще направи всичко възможно с икономическите си партньори. Но това явно не беше достатъчно за един все по-развълнуван президент.

"Не, направете го в рамките на един месец. Не разбирате ли ситуацията, в която се намираме? Трябва да стане в рамките на един месец, не по-късно", каза Путин.

Снимка: БГНЕС