Кметът на Лондон с унищожителна критика към правителство заради Brexit

Садик Хан предупреждава за огромните щети за Великобритания

12.01.2023 | 12:30 Редактор: Тодор Петров
Кметът на Лондон с унищожителна критика към правителство заради Brexit

Кметът на Лондон Садик Хан предупреждава за огромните щети, които Brexit нанася на столичния финансов район. Очаква се той да обвини правителството, че пренебрегва по-широките последици за Великобритания.

В основната си реч пред лидерите на Ситито в четвъртък вечерта Хан ще заяви, че "е погрешно да се преструваме, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз не причинява вреди", се казва в изявление на неговия офис, цитирано от Bloomberg. 

"Реалността е такава, че лондонското Сити е силно засегнато от загубата на търговия и таланти в полза на нашите конкуренти заради Brexit. Лондон не може да си позволи да изостане, от който и да е от нашите международни конкуренти", се посочва още в изявлението му. 

Хан, който водеше кампания за оставане и отдавна говори за негативните последици от напускането на ЕС, ще каже, че "просто не може да премълчи огромните щети, които нанася Brexit", става ясно от черновата на речта му, представена от неговия офис.

Излизането на Великобритания от ЕС е намалило брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството с 5,5%, инвестициите с 11%, а търговията със стоки и услуги със 7%. Британците също така плащат допълнително 6 млрд. паунда за храна заради Brexit, което се равнява на 210 паунда, добавени към средната сметка на домакинство в супермаркет за период от две години.

Четете повече в investor.bg