Украйна настоява за повече от "отворена врата" за НАТО, иска мощни стъпки

Полша планира да изпрати танкове Leopard на страната

11.01.2023 | 22:00 Редактор: Петя Кръстева
Украйна настоява за повече от

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова НАТО да направи нещо повече от това просто да обещае на Украйна, че вратата ѝ е "отворена" на срещата на върха през юли, като заяви, че Киев се нуждае от "мощни стъпки", докато се опитва се присъедини към военния алианс, съобщава Reuters.

Седем месеца след като Русия нахлу в Украйна, Киев поиска бързо членство в НАТО през септември, а от Алианса заявиха, че има политика на отворени врати към Украйна, но не уточниха дали ще ускорят стъпките към евентуално присъединяване на Киев.

"Днес само подкрепата за Украйна от колегите в НАТО и подкрепата под формата на реторика за отворени врати не е достатъчна за Украйна. А именно не е достатъчна, за да мотивира нашата държава, нашите войници", заяви Зеленски в западния град Лвов след разговори с президентите на Литва и Полша.

Той не даде повече подробности, но Организацията на Северноатлантическия пакт трябва да проведе среща на върха в литовската столица през юли, предаде "Фокус".

Президентът на Полша Анджей Дуда твърди, че Варшава планира да изпрати танкове Leopard в Украйна, а президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че Вилнюс също ще "продължи да предоставя помощ за отбраната на Украйна".

Министърът на външните работи в Украйна Дмитро Кулеба, сподели в Twitter, че е обсъдил подготовката за срещата на върха през юли с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда и подчерта важността на предоставянето на Украйна на танкове от западен тип.

Снимка: БГНЕС