Русия и Украйна разменят военнопленници на турска територия

Червеният кръст е помогнал за доставянето на писма до семействата на заложниците

11.01.2023 | 18:25 Редактор: Елеонора Танева
Русия и Украйна разменят военнопленници на турска територия

Руските и украинските комисари по правата на човека се споразумяха днес да разменят повече от 40 военнопленници. Татяна Москалкова, руски комисар по правата на човека, и Дмитро Любинец, комисар на украинския парламент по правата на човека, се срещнаха в Анкара в рамките на международна конференция за бъдещето на правата на човека през ХХI век.

Москалкова съобщи, че са преразгледали списъците на някои военнопленници и са решили да освободят повече от 40 от тях.

"Поисках съдействие от Любинец за събирането на някои украински граждани със семействата им в Русия. Тъй като хуманитарните коридори от време на време не работят, тези с тежки заболявания също се нуждаят от помощта на омбудсмана", обясни тя.

Москалкова добави, че е била обсъдена и дейността на Международния комитет на Червения кръст, като каза, че Червеният кръст е помогнал за доставянето на писма до семействата на заложниците.

"С помощта на армията и специалните служби се опитваме да открием лицата, чието местонахождение е неизвестно", добави тя, цитирана от БГНЕС.

От своя страна Любинец заяви, че Русия е успяла да открие 22-ма души и те вече са се завърнали в родината си. Москалкова подчерта, че в момента Турция е едно от най-подходящите места в това отношение за обмен на ранени и пленници.

Снимка: БГНЕС