Ден лечение на Ковид-19 в болница в Китай струва 5 месечни заплати

Инструктират лекари да обявяват случаи на коронавирус за респираторна инфекция

11.01.2023 | 10:04 Редактор: Елеонора Танева
Ден лечение на Ковид-19 в болница в Китай струва 5 месечни заплати

В продължение на три години китайските пациенти получаваха субсидирани грижи за лечение на Ковид-19. Сега хората се борят с нарастващите медицински сметки, след като подкрепяните от държавата схеми за здравно осигуряване намалиха или премахнаха покритието си на фона на на безпрецедентна вълна от инфекции, обхванала страната, съобщава Financial Times.

Най-малко 14 китайски града и провинции спряха да предоставят безплатно лечение за коронавирус.

Болниците в Шанхай и Гуанджоу таксуват пациенти с тежък Ковид с до 20 хиляди юана (три хиляди долара) на ден за интензивни грижи. Това са доходите за около пет месеца на средностатистически градски жител.

Според анализаторите това поставя под значителен стрес пациентите с ниски доходи и разкрива неравенствата в недостатъчно финансираната здравна система на Китай, тъй като болниците и клиниките за са препълнени с възрастни пациенти.

Междувременно пациентите се опитват да подадат искове към застрахователите ежедневно. Множество болници са отказали да издадат доказателство за инфекция за пациенти с положителен тест. Лекар в болница в Шанхай казва, че персоналът е бил инструктиран от здравната комисия на града да ограничи диагнозите на Ковид-19. Съветвали ги да обозначават повечето случаи като респираторна инфекция.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com