Китай е изправен пред нов голям проблем заради Ковид-19

Правителството води преговори с Pfizer за лицензионна сделка

09.01.2023 | 12:39 Редактор: Вяра Димова
Китай е изправен пред нов голям проблем заради Ковид-19

Здравните власти на Китай обявиха, че не са успели да постигнат споразумение с Pfizer Inc. за по-ниска цена на антивирусния препарат Paxlovid за лечение на Ковид, които ги вкарва в задънена улица на фона на все още огромната вълна от заразени, която заля най-населената държава в света.

Pfizer и правителствената агенция, която контролира държавната програма за медицинско осигуряване, не успяха да се споразумеят за по-нататъшно намаляване на цената на Paxlovid, който първоначално се продаваше за 2300 юана (339 долара), а наскоро беше намален на около 1900 юана за един курс на лечение, според съобщения в китайските медии. 

Правителството продължава да води преговори с Pfizer за лицензионна сделка, която да позволи на местните компании да произвеждат генерични версии на Paxlovid, съобщи в събота Reuters, като се позова на хора, чието име не е посочено.

Въпреки че пет китайски компании произвеждат евтини генерични версии на Paxlovid за страни с ниски доходи по силата на споразумение с подкрепената от ООН Патентна банка за лекарства, те не могат да ги продават в Китай.

Нежеланието на Pfizer да намали още повече цената на Paxlovid подчертава предизвикателството, пред което е изправен Пекин, за да накара американските и европейските производители на лекарства да помогнат за облекчаване на напрежението при справянето с колосалната вълна от Ковид, която препълни болниците и предизвика недостиг на лекарства.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com