Германски министър посети Херсон, близо до руската граница

Аналена Бербок обеща на Украйна генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки"

10.01.2023 | 20:13 Редактор: Елеонора Танева
Германски министър посети Херсон, близо до руската граница

Германският външен министър Аналена Бербок посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, и стана първият член на германското правителство, видял лично опустошения от войната район, предаде ДПА.

При посещението, което не беше обявено предварително, тя бе съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

Бербок бе посрещната на гарата от харковския областен управител Олег Синегубов и от кмета на града Игор Терехов. Първата спирка от посещението ѝ беше разрушена трансформаторна станция, която, по думите на един от служителите ѝ, е била атакувана 15 пъти. 

По-късно Бербок отиде и в детска болница и се срещна с пациентите ѝ.

Харков, чието население е над един милион души, се намира само на няколко десетки километра южно от руската граница и силите на Москва извършват атаки срещу него. 

Бербок определи третата си визита в страната като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки", уточни БТА.

Германският министър подчерта, че за нея е важно в това време на война "да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство".

Снимки: Twitter